Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

mąka paszowo - witaminowa

(uboczne użytkowanie lasu), produkt z igliwia drzew leśnych (do produkcji zaleca się igliwie świerkowe lub sosnowe). Mąka może służyć jako dodatek do karmy dla bydła, drobiu lub trzody chlewnej; wpływa korzystnie na przyrosty masy ciała zwierząt oraz ich zdrowotność. Zawiera przeciętnie do 30% błonnika, 10% białek, 6% cukrów oraz makro- i mikroelementy. Dzięki obecności fitoncydów daje możliwość ograniczenia stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt. Ze względu na zawartość garbników i substancji żywicznych jej dodatek do pasz nie powinien przekraczać 3 - 5%. Suszenie igliwia przed mieleniem powinno przebiegać szybko i w wysokiej temperaturze (300 - 500 st.C), wówczas zachowuje ono swoją wartość odżywczą. Z 1 tony cetyny można wyprodukować 220 - 250 kg mąki.
ŹRÓDŁO (AUTOR)
Głowacki S. 1995. Wybrane materiały do ćwiczeń z ubocznego użytkowania lasu. Wyd. SGGW, Warszawa.

Powiązane hasła

listowie

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt