(ergonomia w leśnictwie), w procesie pracy rozróżniamy trzy grupy czynników środowiska pracy: 1. Czynniki fizyczne : oświetlenia,
hałas,
drgania mechaniczne i wstrząsy,
mikroklimat ( tj.
temperatura otoczenia, ruch i
wilgotność powietrza,
promieniowanie cieplne podczerwone - płaszczyzn i przedmiotów ),
promieniowanie jonizujące i elektromagnetyczne ( fale radiowe i radarowe, fale długie wytwarzane przez generatory prądu zmiennego ),
pyły. 2. Czynniki chemiczne: gazy, rozpuszczalniki przemysłowe, materiały pędne, smary, polimery syntetyczne,
nawozy itp. ( substancje mogące powodować zatrucia i inne zachorowania ). 3. Czynniki biologiczne :
bakterie,
grzyby, roztocza - substancje pochodzenia biologicznego mogące powodować zatrucia i zachorowania.
ŹRÓDŁO (AUTOR)
Zalewski P. Pleszyński W. 1987 - Ergonomia dla mechanizatorów rolnictwa. PWRiL., Warszawa, .