(inżynieria leśna,
hydrologia), 1. Podstawowa
cecha chemiczna wody określana w badaniach hydrogeochemicznych m.in. przy ocenie jakości wody i różnego rodzaju klasyfikacjach wód. Oblicza się ją sumując stężenia wszystkich mineralnych składników wody. Minimalne oznaczenia to: makroskładniki, mineralne formy azotu (
jon azotanowy i
jon amonowy) oraz jony
żelaza (
jon żelazawy i
jon żelazowy). Przybliżonymi miarami mineralizacji wody mogą być: sucha pozostałość, substancje rozpuszczone, przewodność elektrolityczna właściwa, a nawet
twardość wody.
Mineralizacja wód jest wyrażana w mg/dm3 lub g/dm3.2. Podział wód ze względu na ich mineralizację [w g/dm3]: słodka < 1, półsłodka 1–3, słonawa 3–10, słona 10–35,
solanka > 35,
solanka silna > 150.ang. mineralization of water, total m., total dissolved solids TDS

ŹRÓDŁO (AUTOR)
Słownik hydrogeologiczny. Praca zbiorowa pod red. J. Dowgiałło, A. Kleczkowski, A. Macioszczyk, A. Rożkowski. PIG, Warszawa, 2002