Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

modraszka

Opis
Zdjęcia
Rysunki
Tabele
Mapy
Zgłoś uwagę

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Cyanistes caeruleus, ang. Blue Tit) ptak z rodziny Paridae (sikory), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 10,5-12 cm, masa ciała 9-13 g. Niebieska czapeczka na głowie otoczona białą obwódką, policzki białe a wokół nich biegnie ciemnoniebieski paseczek łączący się na karku. Skrzydła i ogon niebieskie, grzbiet oliwkowy, pierś i brzuch żółte. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego, czapeczka na głowie samca jest nieznacznie jaskrawsza. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje lasy, parki, ogrody, zadrzewienia. Gniazduje w dziuplach, zajmuje też skrzynki lęgowe. W okresie V-VI składa 8-13 jaja, które wysiaduje wyłącznie samica przez 13-16 dni. Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Gatunek częściowo osiadły. Pożywienie: owady (głównie gąsienice), zimą także nasiona. Liczebność w Polsce szacowana na 500000-1000000 par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

modraszka

Zgłoś uwagę do hasła

modraszka
modraszka
modraszka

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt