Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

Myszołów

MyszołówGatunek lęgowy w prawie całej Europie i zachodniej części Azji. Populacje z północnej i wschodniej części zasięgu zimę spędzają w Afryce i Indiach. Większość populacji europejskiej jest osiadła. Rozpiętość jego skrzydeł wynosi od 110 do 130 cm a masa ciała dochodzi do 1,4 kg. Myszołów jest najliczniejszym ptakiem szponiastym w Polsce. Gniazduje zarówno w zwartych kompleksach leśnych, jak i krajobrazie rolniczym, odnotowane były również lęgi na obszarze miast. Jest oportunistą pokarmowym, polującym na najbardziej dostępne ofiary. W pokarmie dominują drobne gryzonie: norniki, myszy polne oraz ssaki ryjówkoksztatne zwłaszcza krety. Myszołów jest w stanie skutecznie polować na różnej wielkości ptaki oraz płazy, gady i bezkręgowce. Korzysta również z pokarmu antropogenicznego jak gołębie domowe i kury. Zimą może zjadać padlinę. Gniazdo buduje najczęściej na obrzeżu kompleksu leśnego na wysokości około 20 m. Do lęgów przystępuje raz w roku i zazwyczaj wyprowadza 2-3 młode. Gatunek ten objęty jest ścisłą ochroną gatunkową a jego liczebność najprawdopodobniej wzrasta w skali całej Polski.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Autor: dr Jakub Gryz

 

 

Publikacje powiązane tematycznie

Goszczyński J., Gryz J., Krauze D. 2005. Fluctuations of a Common Buzzard Buteo buteo population in Central Poland. Acta Ornithologica 40: 75-78.
Gryz J., Krauze-Gryz D. 2019. Common buzzard Buteo buteo population in a changing environment, central Poland as a case study. Diversity 11(3), 11; https://doi.org/10.3390/d11030035

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Hasło dodane 2019-11-22 przez Administratora Encyklopedii Leśnej
Kontakt

Szybki kontakt