(bezpieczeństwo i higiena pracy w leśnictwie), posiłki i napoje wydawane pracownikom wykonującym prace w warunkach szczególnie uciążliwych, i tak: posiłki - dla pracowników wykonujących prace związane z dużym wysiłkiem fizycznym, prace pod ziemią lub prace przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych; napoje - dla pracowników zatrudnionych w warunkach mikroklimatu gorącego lub zimnego, przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10 stopni C lub powyżej 25 stopni C, przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym lub na stanowiskach pracy, na których
temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni C.

ŹRÓDŁO (AUTOR)
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. z 1996 r. nr 60, poz. 279)