(
uboczne użytkowanie lasu), mieszaniny substancji lotnych, o silnym, zwykle przyjemnym zapachu i płynnej konsystencji, lipofilnych, optycznie czynnych. W ich składzie chemicznym wyróżnia się liczne substancje, zaliczane do: monoterpenów, monoterpenoidów, seskwiterpenów i seskwiterpenoidów. Skład chemiczny wpływa na możliwości zastosowania olejków w lecznictwie, kosmetyce, w przemyśle spożywczym i chemicznym. Uzyskuje się je z surowca najczęściej metodą destylacji. Obecnie produkcja olejków krajowych została niemal całkowicie zastąpiona importem. Olejki naturalne są też często zastępowane tańszymi olejkami syntetycznymi. Zmiany ilościowe i jakościowe olejków z igliwia drzew leśnych mogą służyć jako bioindykator poziomu skażenia środowiska leśnego przez imisje przemysłowe.
ŹRÓDŁO (AUTOR)
Klimek R. Olejki eteryczne. 1957. WPLiS, Warszawa.