(zoologia leśna,ptaki), rezerwy energetyczne ptaka gromadzone głównie pod postacią tłuszczu. Silne otłuszczenie umożliwia więc dalekodystansowe przeloty małego ptaka (1 g tłuszczu dostarcza energii na 2-3 godziny lotu). Tłuszcz ten odkłada się na pteryliach, na brzuchu, u nasady szyi, na grzbiecie i bokach ciała. W praktyce terenowej stosuje się przeżyciowe oznaczanie otłuszczenia ptaków wróblowych (do wielkości drozda). Żywemu ptakowi, trzymanemu w dłoni brzuchem do góry i głową między palcami środkowymi, rozdmuchuje się piórka na brzuchu i prześwitujące przez skórę otłuszczenie porównuje się z przyjętą skalą. Jest to jedna z czynności wykonywanych przy obrączkowaniu ptaków.
Busse P. (red.) 1990. Mały słownik zoologiczny. Ptaki. Wiedza Powszechna, Warszawa
Busse P. (red.) 1990. Mały słownik zoologiczny. Ptaki. Wiedza Powszechna, Warszawa