Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

owoc borówki brusznicy

(uboczne użytkowanie lasu), Owoc krzewinki (Vaccinium vitis-idaea L.) początkowo biały, w miarę dojrzewania zmieniający barwę na czerwoną. Owoce są rzadko spożywane w stanie świeżym, są natomiast szczególnie cenione w przetwórstwie - w postaci dżemów, soków, kompotów i kofitur, a także jako dodatek do potraw z dziczyzny. Zawierają dużo cukrów i kwasów organicznych (cytrynowy, jabłkowy oraz śladowe ilości kwasu benzoesowego - wpływającego korzystnie na trwałość owoców, nie powodującego jednak, ze względu na niską zawartość, zagrożenia zdrowia osób spożywających brusznice), a ponadto dość dużo związków żelaza i fosforu. W owocach występuje witamina C, nieduża ilość prowitaminy A i związków azotowych. Owoce (a także liście) borówki brusznicy dzięki zawartości ciał czynnych: glikozydu arbutyny, garbników i falwonoidów wykazują działanie lecznicze - moczopędne, odkażające drogi moczowe (tylko w środowisku zasadowym), przeciwbiegunkowe.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Grochowski W., Grochowski A. 1994. Leśne grzyby, owoce i zioła. Zbiór i wykorzystanie. PWRiL, Warszawa

Publikacje powiązane tematycznie

Barszcz A. 2014. Surowce leśne. Materiały do wykładów. ZULiD, UR Kraków. Grau J. Jung R., Munker B. 1996. Zioła i owoce leśne. Wyd. GeoCenter, Warszawa. Grochowski W. 1990.Uboczna produkcja leśna. PWN, Warszawa.

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt