Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

owoc bzu czarnego

(uboczne użytkowanie lasu), owoc krzewu lub małego drzewka (Sambucus nigra L.), w postaci czarnych, błyszczących jagód, zebranych w baldachy. Nie nadaje się do spożycia w stanie świeżym, stanowi natomiast bardzo dobry surowiec do przetwarzania (soki, dżemy, wina i in.). Owoce zawierają ok. 60 mg% witaminy C, a ponadto wit. B i A, ok. 6% cukrów i 1% kwasów organicznych, dużo pektyn i barwniki antocyjanowe. Cieszą się dużym popytem jako surowiec farmaceutyczny o działaniu napotnym, moczopędnym, przeczyszczającym i rozkurczowym. Działanie lecznicze wykazują również kwiaty, liście, kora i korzenie tego gatunku. W ostatnich latach owoc bzu czarnego zajmuje w Polsce 2 miejsce pod względem wielkości skupu, po borówce czernicy (ok. 25% masy). Skupowane owoce tego gatunku pochodzą głównie z plantacji.
ŹRÓDŁO (AUTOR)
Grochowski W. 1990. Uboczna produkcja leśna. PWN, Warszawa

Powiązane hasła

leśne rośliny owocodajne

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt