Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

owoc dzikiej róży

(uboczne użytkowanie lasu), Owoc krzewu (Rosa canina L.) złożony z licznych niełupek, otoczonych dnem kwiatowym (szupinką), po dojrzeniu pomarańczowy lub szkarłatno-czerwony. Owoce dzikiej róży stanowią surowiec do produkcji soków, syropów, dżemów, herbat, koncentratów witaminowych, szczególnie jednak są cenione w winiarstwie. Zawierają bardzo dużo witaminy C ( 400 - 500 mg% ), a ponadto prowitaminę A i witaminy B1, B2, B6, K, i E, stosunkowo dużo garbników i cukrów, flawonoidy, glikozydy, pektyny, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy), związki azotowe i sole mineralne (zwłaszcza zwiąki wapnia, magnezu i żelaza). W lecznictwie wykorzystuje się ich działanie witaminizujące, mineralizujące, żółciopędne, moczopędne, uspokajające, uszczelniające naczynia krwionośne oraz w chorobach przewodu pokarmowego. W Polsce aklimatyzowano do uprawy na plantacjach m.in. różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), pochodzącą z Azji wschodniej, ze względu na wielkość owoców, duży udział miąższu, bogactwo witamin oraz obfite owocowanie.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Popek R.2002. Róże dziko rosnące Polski. Klucz-Atlas. Wyd. Plantpress, Kraków.

Publikacje powiązane tematycznie

Barszcz A. 2014. Surowce leśne. Materiały do wykładów. ZULiD, UR Kraków. Grau J. Jung R., Munker B. 1996. Zioła i owoce leśne. Wyd. GeoCenter, Warszawa. Grochowski W. 1990.Uboczna produkcja leśna. PWN, Warszawa. Grochowski W., Grochowski A. 1994. Lesne grzyby, owoce i zioła. Zbiór i wykorzystanie. PWRiL, Warszawa.

Powiązane hasła

leśne rośliny owocodajne

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt