Owoc jeżyny fałdowanej (Rubus fruticosus L., Rubus plicatus W.et N.) Syn. ożyna, ostrężyna. W Polsce pospolity gatunek jeżyny, krzew, występuje na niżu i w niższych położeniach górskich, na terenach suchych, nasłonecznionych, w lasach, zaroślach, na miedzach, skarpach. Owoc złożony z czarnych, błyszczących pestkowców. Innym pospolitym gatunkiem jeżyny jest u nas jeżyna popielica (Rubus caesius L.), Syn. dziady, sino jagodowa, o owocach złożonych z niewielu ciemnoniebieskich „oszronionych” pestkowców. Wartość kaloryczna owoców jeżyny wynosi 0,183MJ/100g części jadalnej (44 kcal). W stanie świeżym owoce zawierają około 14% suchej masy, 7,6% ekstraktu, w tym 4,2% cukrów; przeciętna zawartość kwasów organicznych (jabłkowego, cytrynowego) jest nieduża – ok. 1,5%, zawartość związków azotowych wynosi 1%, soli mineralnych – 0,7% i pektyn 0,8%. Zawierają dość dużo prowitaminy A( 45µg/100g), stosunkowo dużo witaminy PP (niacyny), a ponadto witaminy: E, B1, B2, B6 i niedużo witaminy C– 17 mg/100g. Cechują się dużą różnorodnością soli mineralnych – związków sodu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, wyróżniają się dużą ilością magnezu (30mg/100g) i manganu (590µg/100g). Do ciał czynnych występujących w owocach zalicza się głównie flawonoidy, karoteny, garbniki, kwasy organiczne, antocyjany, pektyny i witaminy. Spożywane są w stanie świeżym i w postaci przetworów (soki, dżemy, galaretki, kompoty, wina). Cenione w przemyśle przetwórczym m.in. ze względu na intensywną barwę („owoce kolorowe”). Mają właściwości lecznicze jako środek przeciwgorączkowy, w leczeniu anemii i w stanach rekonwalescencji. Większe znaczenie lecznicze mają liście jeżyn – w postaci naparów, odwarów i kataplazm, głównie o działaniu ściągającym (ze względu na zawartość garbników), stosowane np. w dolegliwościach przewodu pokarmowego, chorobach reumatycznych i zaburzeniach przemiany materii. Popularną odmianą ogrodową jest hodowana w Polsce, obficie owocująca jeżyna bezkolcowa,. W latach 1956 – 85 owoce jeżyny stanowiły według danych GUS około 9% masy skupu owoców ogółem. Obecnie brak danych dotyczących skupu tego gatunku. Badania przeprowadzone w 2004 r. przez ZULiD, UR w Krakowie wykazały, że udział owoców jeżyny w zbiorach owoców leśnych (ogółem) dokonanych przez ankietowane rodziny wynosił 8,6%.
Anioł-Kwiatkowska J., Kwiatkowski S., Berdowski W. 1993. Rośliny lecznicze. Atlas. Wyd. Arkady, Warszawa. Grochowski W. 1990. Uboczna produkcja leśna. PWN, Warszawa.
Barszcz A. 2006. The influence of harvesting of non-wood forest products on the economic situation of households in Poland. http://www.ejpau.pl/vol.9/issue2. Beiser R. 2018. Jadalne zioła i owoce - lasów, łąk i pól. Wyd. Amber, Warszawa. Gawłowska A. 2018. Atlas owoców jadalnych. Wyd. Wademekum, Warszawa. Głowacki S. 1995. Wybrane materiały do ćwiczeń z ubocznego użytkowania lasu. Wyd. SGGW, Warszawa. Pałasz M., Petzke E. 2018. Atlas witamin. Naturalne źródło zdrowia. Wyd. SBM, Warszawa.