(uboczne użytkowanie lasu), Owoc krzewinki (Oxycoccus quadripetalus Gilib., Vaccinium oxycoccus L.) w postaci jagody, początkowo białej potem ciemno-czerwonej, lekko przejrzystej, o kwaśnym smaku (smak ulega poprawie po przemrożeniu). Znajdują zastosowanie w przetwórstwie, na konfitury do mięsa, soki, syropy lub dżemy. Owoce żurawiny są bardzo trwałe dzięki warstewce wosku pokrywającego ich skórkę oraz niewielkiej zawartości kwasu benzoesowego. W ich składzie chemicznym wyróżnia się: kwasy organiczne, cukry, pektyny, antocyjany, garbniki i gorycze, witaminę C, K i PP. Zawierają dużo soli mineralnych (fosforu, żelaza, magnezu, wapnia, a szczególnie miedzi) oraz dużo prowitaminy A. Wykazują działanie przeciwgorączkowe, antyseptyczne, mineralizujące i witaminizujące. Cenione są w leczeniu zapalenia nerek, kamicy nerkowej, chorobach wątroby i przy nadciśnieniu.
Grochowski W., Grochowski A. 1994. Leśne grzyby, owoce i zioła. Zbiór i wykorzystanie. PWRiL, Warszawa
Anioł-Kwiatkowska J., Kwiatkowski S., Berdowski W. 1993. Rośliny lecznicze. Atlas. Wyd. Arkady, Warszawa. Barszcz A. 2014. Surowce leśne. Materiały do wykładów. ZULiD, UR Kraków. Grau J. Jung R., Munker B. 1996. Zioła i owoce leśne. Wyd. GeoCenter, Warszawa. Grochowski W. 1990.Uboczna produkcja leśna. PWN, Warszawa.