Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

owoc żurawiny

(uboczne użytkowanie lasu), Owoc krzewinki (Oxycoccus quadripetalus Gilib., Vaccinium oxycoccus L.) w postaci jagody, początkowo białej potem ciemno-czerwonej, lekko przejrzystej, o kwaśnym smaku (smak ulega poprawie po przemrożeniu). Znajdują zastosowanie w przetwórstwie, na konfitury do mięsa, soki, syropy lub dżemy. Owoce żurawiny są bardzo trwałe dzięki warstewce wosku pokrywającego ich skórkę oraz niewielkiej zawartości kwasu benzoesowego. W ich składzie chemicznym wyróżnia się: kwasy organiczne, cukry, pektyny, antocyjany, garbniki i gorycze, witaminę C, K i PP. Zawierają dużo soli mineralnych (fosforu, żelaza, magnezu, wapnia, a szczególnie miedzi) oraz dużo prowitaminy A. Wykazują działanie przeciwgorączkowe, antyseptyczne, mineralizujące i witaminizujące. Cenione są w leczeniu zapalenia nerek, kamicy nerkowej, chorobach wątroby i przy nadciśnieniu.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Grochowski W., Grochowski A. 1994. Leśne grzyby, owoce i zioła. Zbiór i wykorzystanie. PWRiL, Warszawa

Publikacje powiązane tematycznie

Anioł-Kwiatkowska J., Kwiatkowski S., Berdowski W. 1993. Rośliny lecznicze. Atlas. Wyd. Arkady, Warszawa. Barszcz A. 2014. Surowce leśne. Materiały do wykładów. ZULiD, UR Kraków. Grau J. Jung R., Munker B. 1996. Zioła i owoce leśne. Wyd. GeoCenter, Warszawa. Grochowski W. 1990.Uboczna produkcja leśna. PWN, Warszawa.

Powiązane hasła

leśne rośliny owocodajne

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt