Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

piecuszek

(zoologia leśna,ptaki), (łac. Phylloscopus trochilus, ang. Willow Warbler) ptak z rodziny Phylloscopidae (świstunki), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 11-12,5 cm, masa ciała 6-12 g. Bardzo podobny do pierwiosnka, od którego różni się jasnobrązowymi nogami i bardziej wystającymi lotkami pierwszego rzędu. Ubarwienie wierzchu szarooliwkowe, spodu bladożółtawe, a brzuch biały. Na głowie wyraźna biaława brewka podkreślona ciemnym paskiem ocznym. Brak dymorfizmu płciowego. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje luźne lasy i ich brzegi, zakrzaczenia, młodniki. Gniazdo zakłada na roślinach zielnych lub na ziemi. W okresie V-VI składa 4-7 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 12-14 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek wędrowny, przeloty IV-V i VIII-IX, zimuje w Afryce. Pożywienie: głównie drobne owady nadrzewne, pająki. Liczebność w Polsce szacowana na 1-2 miliony par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

pierwiosnekprojekcja lotek

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

piecuszek
piecuszek
piecuszek

Rysunki

piecuszek

Tabele

piecuszek

Mapy

piecuszek

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt