(ergonomia w leśnictwie), to proces przetwarzania pobranych składników pokarmowych w energię mechaniczną i cieplną. Wyróżniamy tutaj tzw. przemianę podstawową, czyli związaną (
bez udziału świadomości) z pracą organów wewnętrznych (serce, płuca, gruczoły, itp.), oraz przemianę czynnościową związaną z wykonywaniem czynności i ruchów. W dużym uproszczeniu proces przemiany materii przebiega następująco:
- przyjęty pokarm podlega przetwarzaniu w układzie pokarmowym i jego składniki przedostają się do krwi;
- stamtąd większość z nich przechodzi do wątroby, gdzie część jest magazynowana w postaci glikogenu, a część ponownie przekazywana do krwi;
- poprzez krew, składniki te dostają się do wszystkich komórek organizmu gdzie są utleniane;
- pozostałe po utlenieniu składniki ubogie energetycznie (
woda, CO2 i
mocznik) są wydalane przez ustrój.
Przy przemianie materii istotną rolę odgrywają hormony przysadki mózgowej i tarczycy, trzustki, nadnercza.
ŹRÓDŁO (AUTOR)
Sowa J. M. 1995. Ergonomia i ochrona pracy w leśnictwie. Materiały do wykładów, KULiD, AR Kraków.