Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

pustynnik

(zoologia leśna,ptaki), (łac. Syrrhaptes paradoxus, ang. Pallas's Sandgrouse) ptak z rodziny Pteroclidae (stepówki), rzędu Pterocliformes (stepówki). Długość ciała 27-32 cm (bez projekcji ogona, 4-11 cm u dorosłych), masa ciała 220-305 g. Zamieszkuje tereny otwarte centralnej Azji. Do Polski zalatuje sporadycznie. Pożywienie: nasiona, pędy roślin. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

pustynnik

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt