Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

puszczyk mszarny

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Strix nebulosa, ang. Great Grey Owl) ptak z rodziny Strigidae (puszczykowate), rzędu Strigiformes (sowy). Długość ciała 59-68 cm, rozpiętość skrzydeł 128-148 cm, masa ciała 490-1900 g. Duża sowa z wielką, krągłą głową. Charakterystyczna szlara z koncentrycznymi półkolami na szarym tle i białymi brwiami i wąsami. Ubarwienie szarobrunatne, od spodu grubo kreskowane, z wierzchu z rysunkiem złożonym z plam i pręg. Ogon dość długi z ciemną pręgą na końcu. W locie długie, szerokie, zaokrąglone skrzydła. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Zamieszkuje północną Eurazję Do Polski zalatuje sporadycznie, w 2010 roku odkryto jego pierwsze lęgi w okolicach Sobiboru. Zamieszkuje tereny leśne. Pożywienie: drobne gryzonie. Liczebność w Polsce wynosi najwyżej kilka par. Gatunek objęty ochroną ścisłą i dodatkowym zakazem fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie lub niepokojenie.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt