Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

puszczyk uralski

(zoologia leśna,ptaki), (łac. Strix uralensis, ang. Ural Owl) ptak z rodziny Strigidae (puszczykowate), rzędu Strigiformes (sowy). Długość ciała 50-59 cm, rozpiętość skrzydeł 103-124 cm, masa ciała 450-1400 g. Ubarwienie szare, upstrzone czarnymi i białymi plamkami, spód ciała czarno kreskowany, bez poprzecznych prążków. Cechą wyróżniającą go są również czarne oczy kontrastujące na tle szarej szlary. Brak dymorfizmu płciowego. W Polsce występuje tylko lokalnie w południowo-wschodniej części kraju, powoli zwiększa zasięg na północ. Zamieszkuje rozległe lasy mieszane i bory. Gniazdo zakłada w obszernych dziuplach lub złomach wypróchniałych pni. W okresie III-V składa 2-4 jaja, które wysiaduje wyłącznie samica przez 27-29 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek osiadły. Pożywienie: średniej wielkości ssaki i ptaki. Liczebność w Polsce szacowana na 750-1000 par. Gatunek objęty ochroną ścisłą i dodatkowym zakazem fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie lub niepokojenie.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt