Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

raniuszek

(zoologia leśna,ptaki), (łac. Aegithalos caudatus, ang. Long-tailed Tit) ptak z rodziny Aegithalidae (raniuszki), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 13-15 (w tym ogon 7-9) cm, masa ciała 6-10 g. Wierzch ciała czarniawy z dużymi plamami po bokach w kolorze wina. Spód z delikatnym różowym nalotem. Ogon czarny, ale skrajne sterówki biało zakończone. W naszym kraju dominuje podgatunek caudatus o białej głowie, ale można też spotkać osobniki z podgatunku europaeus o szerokich ciemnych brwiach sięgających do grzbietu. Brak dymorfizmu płciowego. W Polsce dość rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje lasy i zadrzewienia. Gniazdo zakłada na drzewach lub krzewach. W okresie IV-V składa 8-12 jaja, które wysiaduje wyłącznie samica przez 13-15 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Zimą gatunek koczujący.Pożywienie: owady, pająki. Liczebność w Polsce szacowana na 30-80 tysięcy par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

raniuszekbrew

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt