Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

rudzik

(zoologia leśna,ptaki), (łac. Erithacus rubecula, ang. Robin) ptak z rodziny Muscicapidae (muchołówkowate), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 12,5-14 cm, masa ciała 14-23 g. Łatwo rozpoznawalny po rdzawym przodzie ciała obejmującym lico, gardło i pierś, ograniczonym po bokach szyi popielatym pasem. Wierzch ciała brunatny, brzuch szarawy. Brak dymorfizmu płciowego. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje lasy, parki, zadrzewienia. Gniazdo zakłada na drzewach (w półdziuplach) lub na ziemi. W okresie IV-VII składa 4-6 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 13-14 dni. Wyprowadza dwa lęgi w roku. Gatunek wędrowny, przeloty III-V i IX-XI, część osobników zimuje w kraju. Pożywienie: drobne bezkręgowce (głównie owady). Liczebność w Polsce szacowana na 1-1,5 miliona par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

rudzikpółdziuplaśliniak

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt