Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

Sarna

(łowiectwo), (łac. Capreolus capreolus) najmniejszy, a jednocześnie najbardziej rozpowszechniony gatunek zwierzyny płowej; należy do rodziny jeleniowatych; żyje w zasadzie pojedynczo lub rodzinami (matka z koźlętami), zimą łączy się w większe grupy (tzw. rudle); samce (rogacze) na ogół żyją pojedynczo, tylko zimą dołączają do rudli; występuje licznie na terenie całego kraju. Okres godowy (ruja) przypada na przełom lipca i sierpnia.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Jan Błaszczyk

Powiązane hasła

rudel

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Sarna Fot. J. Gryz

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt