Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

skowronek

(zoologia leśna,ptaki), (łac. Alauda arvensis, ang. Skylark) ptak z rodziny Alaudidae (skowronki), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 16-18 cm, masa ciała 26-50 g. Upierzenie brunatnoszare, ciemno plamkowane z wierzchu, spód białawy z kreskowaną piersią. Na głowie niewielki czubek, dużo mniejszy od czubka dzierlatki. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy, jeden z naszych najpospolitszych ptaków. Zamieszkuje łąki i pola. Gniazdo zakłada na ziemi. W okresie IV-VII składa 3-5 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 11 dni. Wyprowadza 2-3 lęgi w roku. Gatunek wędrowny, przeloty II-IV i IX-X, zimuje w zachodniej Europie i basenie Morza Śródziemnego, coraz częściej także w Polsce. Pożywienie: wiosną owady i pająki, zimą nasiona. Liczebność w Polsce szacowana na 4-7 milionów par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

gniazdownikikreskowanie

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt