Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

słowik syberyjski

(zoologia leśna,ptaki), (łac. Larvivora sibilans, ang. Rufous-tailed Robin) ptak z rodziny Muscicapidae (muchołówkowate), rzędu Passeriformes (wróblowe). Masa ciała 15-25 g. Zamieszkuje wschodnią Syberię, w Europie stwierdzony dwukrotnie, w tym raz w Polsce. Zamieszkuje tereny otwarte, zarośla. Pożywienie: drobne bezkręgowce (głównie owady). Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

słowik syberyjski

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt