wszystkie polskie gady są mięsożerne. W zależności od gatunku żywią się różnym rodzajem pokarmu. Przejawiają też różne techniki zdobywania pożywienia i różne sposoby postępowania z upolowaną ofiarą. Żółwie chwytają pokarm całą paszczą i miażdżą listwami rogowymi. Jaszczurki chwytają owady zębami. Węże są pod tym względem najbardziej zróżnicowane: zaskrońce zwyczajne (Natrix natrix) chwytają zębami i połykają ofiarę w całości przytrzymując ją zębami, gniewosze i węże Eskulapa (Zamenis longissimus) przytrzymują ofiary splotami swego ciała, lekko dusząc, żmija zygzakowata (Vipera berus) poraża ofiarę jadem godząc ją zębami jadowymi i podąża jej śladem.
Autor: dr hab. Elzbieta Jancewicz
Juszczyk W. 1974. Płazy i gady krajowe. Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa.
Młynarski M. 1991. Płazy i gady Polski. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa.
Blab J. i Vogel H. 1999. Płazy i gady Europy Środkowej. MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa.
Głowaciński S., Sura P. (red.) 2018. Atlas płazów i gadów Polski. Status - rozmieszczenie - ochrona. Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., Warszawa.
Juszczyk W. 1974. Płazy i gady krajowe. Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa.
Młynarski M. 1991. Płazy i gady Polski. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa.