Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

strzyżyk

Opis
Zgłoś uwagę

(zoologia leśna,ptaki), (łac. Troglodytes troglodytes, ang. Wren) ptak z rodziny Troglodytidae (strzyżyki), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 9-10,5 cm, masa ciała 7-12 g. Brązowe prążkowane ubarwienie i drobna sylwetka z zadartym, krótkim ogonkiem. Brak dymorfizmu płciowego. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje lasy, głównie mieszane i liściaste. Gniazdo zakłada nisko na drzewach lub krzewach, w wykrotach itp. W okresie IV-VII składa 5-8 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 12-20 dni. Wyprowadza dwa lęgi w roku. Gatunek wędrowny, przeloty III-IV i IX-XII, część osobników zimuje w kraju. Pożywienie: owady i pająki. Liczebność w Polsce szacowana na 400000-1000000 par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Powiązane hasła

strzyżykprążkowanie

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt