Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

świergotek tundrowy

(zoologia leśna,ptaki), (łac. Anthus gustavi, ang. Pechora Pipit) ptak z rodziny Motacillidae (pliszkowate), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 14-15 cm, masa ciała 17-26 g. Gniazduje w północno-wschodniej Azji. Do Polski zalatuje wyjątkowo. Pożywienie: wiosną owady i pająki zimą głównie nasiona. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

świergotek tundrowy

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt