Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

świstunka żółtawa

Opis
Zgłoś uwagę

(zoologia leśna,ptaki), (łac. Phylloscopus inornatus, ang. Yellow-browed Warbler) ptak z rodziny Phylloscopidae (świstunki), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 9-10,5 cm, masa ciała 5-8 g. Oliwkowozielona z wierzchu i biaława od spodu. Schemat wzoru na upierzeniu bardzo podobny do świstunki złotawej, ale mniej wyrazisty na głowie, ze słabiej zaznaczonymi paskami: ciemieniowym i ocznym. Na skrzydle dwa paski skrzydłowe. Kuper zielonkawy. Brak dymorfizmu płciowego. Gniazduje w syberyjskiej tajdze. Do Polski zalatuje sporadycznie. Zamieszkuje tereny leśne. Pożywienie: głównie drobne owady nadrzewne, pająki. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Powiązane hasła

świstunka żółtawa

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt