Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

Szakal złocisty

Szakal złocisty Canis aureus, średniej wielkości ssak drapieżny z rodziny psowatych. Zasięg występowania rozciąga się od Bałkanów przez Półwysep Arabski po Birmę. W ostatnich dekadach gatunek ten rozprzestrzenił się na obszarze Węgier, Rumunii, północno-wschodnich Włoch i Słowacji. W Polsce obecność pierwszego osobnika udokumentowano w roku 2015. Szakal jest wyraźnie większy od lisa o brązowożółtym (złotawym) odcieniu futra. Szakal jest w Polsce gatunkiem łownym. 

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Autor: dr Jakub Gryz

 

http://www.iop.krakow.pl/Ssaki/gatunek/204

Publikacje powiązane tematycznie

Sumiński P., Romanowski J., Goszczyński J. 1993. Ssaki Drapieżne Europy. PWRiL, Warszawa.

Autor: Piotr Adamski

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Hasło dodane 2019-11-22 przez Administratora Encyklopedii Leśnej


Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt