(uboczne użytkowanie lasu), Organoleptyczna (sensoryczna) ocena jakości suszu owocowego lub grzybowego. Stosuje się skalę pięciopunktową dla następujących wyróżników jakości suszu: wygląd zewnętrzny (natężenie i rodzaj barwy), konsystencja, zapach (natężenie i stopień pożądania) oraz smakowitość (natężenie i stopień pożądania). Ocena 5 przyznawana jest produktom najwyższej jakości, ocena 1 odnosi się do jakości najsłabszej. Każdy z wyróżników otrzymuje osobną ocenę. Specjalny wzór pozwala na dokonanie całkowitej (końcowej) oceny jakości badanego suszu. W podobny sposób prowadzi się również badanie jakości owoców świeżych oraz przetworów owocowych.
Głowacki S. 1995. Wybrane materiały do ćwiczeń z ubocznego użytkowania lasu. Wyd. SGGW, Warszawa.
Barszcz A. 2014. Surowce leśne. Materiały do wykładów. ZULiD, UR Kraków