Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

trznadel czarnogłowy

(zoologia leśna,ptaki), (łac. Emberiza melanocephala, ang. Black-headed Bunting) ptak z rodziny Emberizidae (trznadlowate), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 15,5-17,5 cm, masa ciała 24-33 g. Wyraźny dymorfizm płciowy. U samca w szacie godowej głowa czarna z żółtym gardłem i bokami szyi. Wierzch brązowy, spód żółty. Pióra na skrzydłach z jasnymi obwódkami, ogon jednolicie brunatny. Samica szarobrunatna z szarym kapturem. Zamieszkuje tereny otwarte południowo-wschodniej Europy. Do Polski zalatuje wyjątkowo. Pożywienie: nasiona, wiosną owady i pająki. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

trznadel czarnogłowy

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt