Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

wieszczek

(zoologia leśna,ptaki), (łac. Pyrrhocorax graculus, ang. Alpine Chough) ptak z rodziny Corvidae (krukowate), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 36-39 cm, rozpiętość skrzydeł 65-74 cm, masa ciała 188-252 g. Upierzenie całe czarne, dziób czerwony. Brak dymorfizmu płciowego. Zamieszkuje góry południowej Europy i Azji (Alpy, Pireneje, Apeniny, Bałkany, Kaukaz). W XIX wieku gnieździł się w Tatrach, potem widziany tylko kilkakrotnie. Pożywienie: owady, jagody, odpadki. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

wieszczek

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt