(inżynieria leśna, hydrologia), właściwości wód rozpoznawane bezpośrednio za pomocą zmysłów: smaku, wzroku, powonienia. Właściwości organoleptyczne to przede wszystkim: smak i posmak wody, barwa, przezroczystość oraz mętność wody. Właściwości organoleptyczne (z wyjątkiem temperatury) zależą głównie od całokształtu warunków hydrogeologicznych oraz chemizmu wód.
ang. organoleptic properties, sensible p.
Słownik hydrogeologiczny. Praca zbiorowa pod red. J. Dowgiałło, A. Kleczkowski, A. Macioszczyk, A. Rożkowski. PIG, Warszawa, 2002
Dojlido J., 1995. Chemia wody. Wyd. Ekonomia i Środowisko. Białystok.
Macioszczyk A., 1987 - Hydrogeochemia. Wyd. Geol., Warszawa, 475 s.
Macioszczyk A., Dobrzyński D., 2002 - Hydrogeochemia strefy aktywnej wymiany wód podziemnych. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa, 448 s.