Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

właściwości organoleptyczne (wód)

(inżynieria leśna, hydrologia), właściwości wód rozpoznawane bezpośrednio za pomocą zmysłów: smaku, wzroku, powonienia. Właściwości organoleptyczne to przede wszystkim: smak i posmak wody, barwa, przezroczystość oraz mętność wody. Właściwości organoleptyczne (z wyjątkiem temperatury) zależą głównie od całokształtu warunków hydrogeologicznych oraz chemizmu wód.

ang. organoleptic properties, sensible p.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Słownik hydrogeologiczny. Praca zbiorowa pod red. J. Dowgiałło, A. Kleczkowski, A. Macioszczyk, A. Rożkowski. PIG, Warszawa, 2002

Publikacje powiązane tematycznie

Dojlido J., 1995. Chemia wody. Wyd. Ekonomia i Środowisko. Białystok.
Macioszczyk A., 1987 - Hydrogeochemia. Wyd. Geol., Warszawa, 475 s.
Macioszczyk A., Dobrzyński D., 2002 - Hydrogeochemia strefy aktywnej wymiany wód podziemnych. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa, 448 s.

 

Powiązane hasła

woda

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt