Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

włochatka

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Aegolius funereus, ang. Tengmalm's Owl) ptak z rodziny Strigidae (puszczykowate), rzędu Strigiformes (sowy). Długość ciała 22-27 cm, rozpiętość skrzydeł 50-62 cm, masa ciała 90-215 g. Ubarwienie z wierzchu brunatne z białymi plamkami układającymi się rzędy. Spód gęsto brązowo plamkowany na białym tle. Szlara biało-szara, ciemno obrzeżona; wyraziste białe uniesione brwi. Brak dymorfizmu płciowego. Rozmieszczenie w Polsce nie do końca poznane, ale na pewno występuje tylko lokalnie (Pomorze, Podlasie, Bory Dolnośląskie, Sudety, Karpaty). Zamieszkuje bory świerkowe i sosnowe. Gniazdo zakłada w dziupli. W okresie III-V składa 3-7 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 25-29 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek osiadły. Pożywienie: drobne gryzonie. Liczebność w Polsce szacowana na 1000-2000 par. Gatunek objęty ochroną ścisłą, zakazem fotografowania, filmowania i obserwacji, mogących powodować płoszenie lub niepokojenie oraz ochroną strefową. Strefa ochrony całorocznej obejmuje promień do 50 m od gniazda, strefy ochrony okresowej nie wyznacza się.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt