Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

wróbel

(zoologia leśna,ptaki), (łac. Passer domesticus, ang. House Sparrow) ptak z rodziny Passeridae (wróblowate), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 14-16 cm, masa ciała 20-35 g. Wyraźny dymorfizm płciowy. Ubarwienie samca charakteryzuje się kasztanowatym karkiem, szarą czapką i czarnym gardłem. Wierzch ciała i ogon brązowe, kuper szary. Na skrzydle biały pasek. Samica szarobrunatna z wierzchu i szara od spodu. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje wyłącznie w pobliżu człowieka. Gniazdo zakłada najczęściej w zakamarkach budynków. W okresie IV-VIII składa 3-5 jaj, które wysiaduje samica na zmianę z samcem przez 11-14 dni. Wyprowadza 2-4 lęgi w roku. Gatunek osiadły. Pożywienie: nasiona, odpadki, wiosną owady. Wbrew powszechnemu przekonaniu nie jest najliczniejszym naszym ptakiem. Jego liczebność w Polsce szacowana jest na 2500000-5000000 par, czyli dwukrotnie mniej niż zięby i mniej niż skowronka. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt