Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

wydrzyk wielki

(zoologia leśna, ptaki), (dawniej: skua, łac. Stercorarius skua, ang. Great Skua) ptak z rodziny Stercorariidae (wydrzyki), rzędu Charadriiformes (siewkowe). Długość ciała 50-58 cm, rozpiętość skrzydeł 125-140 cm, masa ciała 1000-1400 g. Ubarwienie brunatne z dużymi rozjaśnieniami u nasady lotek pierwszorzędowych widocznymi z obu stron skrzydeł. Młode ciemniejsze z mniej wyrazistymi plamami na skrzydłach. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Gatunek atlantycki (Antarktyka, północna Szkocja), do Polski zalatuje sporadycznie – najczęściej na nasze wybrzeża i bardzo rzadko w głąb kraju. Pożywienie: zrabowane ryby, pisklęta ptaków morskich. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

wydrzyk wielkikleptoparazytyzm

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt