(1) proces zmiany naskórka; (2) zrogowaciała warstwa martwych komórek naskórka, część zewnętrzna powłoki ciała zwierząt zrzucana w trakcie linienia - u płazów ma postać jednego kawałka (w większym lub mniejszym stopniu), gady zrzucają wylinkę w całości, w jednym kawałku (węże) lub linieją płatami (jaszczuki). Płazy i jaszczurki często zjadają swoją wylinkę.
Autor: dr hab. Elzbieta Jancewicz
Encyklopedia PWN
Juszczyk W. 1974. Płazy i gady krajowe. Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa.
Gierliński G., Grabowska J., Grabowski M., Jaskuła R. 2014. Ilustrowana encyklopedia płazów i gadów Polski. DOM WYDAWNICZY PWN Sp. z o.o., Warszawa.
Młynarski M. 1991. Płazy i gady Polski. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa.
Szyndlar Z. 2003. Klucz do oznaczania gadów Polski. W: Z. Głowaciński i J. Rafiński (red.) Atlas płazów i gadów Polski. Status - rozieszczenie - ochrona: 137-141.Instytut Ochrony Przyrody PAN, Warszawa-Kraków.