Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

zimorodek

(zoologia leśna,ptaki), (łac. Alcedo atthis, ang. Kingfisher) ptak z rodziny Alcedinidae (zimorodkowate), rzędu Coraciiformes (kraskowe). Długość ciała 17-19,5 (w tym dziób ok. 4) cm, masa ciała 34-46 g. Wierzch ciała niebieskozielony z turkusowym grzbietem i ogonem. Spód ciała i policzki rdzawobrązowe a gardło białe. Ma nieproporcjonalnie długi i mocny dziób oraz bardzo krótkie nogi i ogon. Nieznaczny dymorfizm płciowy, samica ma czerwoną nasadę dzioba. Mimo jaskrawego ubarwienia niełatwo go zauważyć gdy w bezruchu czatuje na zdobycz. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje brzegi wód śródlądowych z odkrytymi skarpami. Gniazdo zakłada w norach. W okresie V-VII składa 6-7 jaj, które wysiaduje samica na zmianę z samcem przez 19-21 dni. Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Zimą gatunek koczujący. Pożywienie: drobne ryby. Liczebność w Polsce szacowana na 2500-6000 par. Gatunek objęty ochroną ścisłą i dodatkowym zakazem fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie lub niepokojenie.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

koczowaniezimorodek

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt