Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

zniczek

(zoologia leśna,ptaki), (łac. Regulus ignicapilla, ang. Firecrest) ptak z rodziny Regulidae (mysikróliki), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 9-10 cm, masa ciała 4-7 g. Wielkości mysikrólika, ale z bardziej skontrastowanym rysunkiem na głowie, złożonym z pomarańczowego paska ciemieniowego i szerokich, białych brwi podkreślonych czarnymi paskami ocznymi. Na bokach szyi ochrowożółte plamy. Nieznaczny dymorfizm płciowy (środkowy pasek ciemieniowy u samicy jest żółty). W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje lasy, głównie mieszane. Gniazdo zakłada wysoko na drzewach. W okresie V-VII składa 7-12 jaja, które wysiaduje wyłącznie samica przez 14-17 dni. Wyprowadza dwa lęgi w roku. Gatunek wędrowny, przeloty IV i VIII-X, zimuje w zachodniej i południowej Europie. Pożywienie: głównie drobne owady nadrzewne, pająki. Liczebność w Polsce szacowana na 60-100 tysięcy par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt